Thursday 7 December 2017

MEROTI LAH PULAK

ini hasilnya apabila cuti sekolah. Tak ada aktiviti lain yang boleh dilakukan masa hujan kita buat roti. sebenarnya banyak kali gagal membuat roti. selepas ikuti kelas buat roti barulah menjadi. ini pun guna BM aje.. sebab apa? keyakinan utk uli sendiri masih kurang.

nak resipi?
 alamak... 

saya guna resepi ni

300 gram tepung roti
50 gram gandum ( saya tak letak sebab ada lebih tepung roti..jadi guna ajelah)
2 sudu besar susu tepung
3 1/2 sudu  gula ( guna gula perang lagi sodappp)
garam secubit
1 biji telur ( ikut resipi asal guna kunig tapi saya masukka semua guna gred c)
2 sudu marjerin atau butter
180 ml susu suam atauair suam ( kalau guna Bread Maker sila guna air sejuk ais tau)
2 st yis kering 
1 st bread improver ( tak ada? x letak pun tak pe.. hanya untuk lembutkan roti je?
( gati dengan 2 sb water roux pun boleh)


cara-caranya

sumbat aje dalam BM tapi letak baha cecair dulu barulah letak tepung. akhir sekali baru masukkan yis. kenapa? sebab dalam tu ada garam.
kalau yis akan naik dengan adanya gula dan air,.. tapi yis akan mati dengan garam. jauhkan yis dan garam.









No comments:

Post a Comment